E deja tradiție să scriu eu despre concursul Eurovision. E deja tradiție să se conteste câștigătorii concursului și să se dea vina pe „geopolitică” pentru locurile fruntașe la care unii participanți n-au reușit să acceadă. E deja tradiție ca noi să blamăm postul public de televiziune pentru că se interesează prea puțin de imaginea României în afară, cel puțin din punct de vedere muzical. Lumea nu știe să vadă manifestarea ca pe un spectacol în care țara-gazdă arată tot ce are ea mai bun.
Din 2009 încoace, eu mă tot raportez la ediția de la Moscova. Spectacol mai grandios ca acolo nu cred c-am să mai văd vreodată în cadrul concursului ESC. Nemții, mi s-a părut mie, și-au organizat show-ul într-un... stadion metamorfozat în arenă acoperită (care semăna mai degrabă cu o debara). Mi s-a părut mic, foarte mic, dar foarte bine filmat și pus în valoare de decoruri. Merkel a arătat că ai ei „supuși” nu se lasă până nu șelefuiesc bine de tot (chiar până la saturație, aș zice), astfel încât să vadă vecinul că-s mai tari decât el, muncesc mai mult și mai bine, au un simț estetic excepțional și, mai presus de toate, la ei lipsește pagina cu termenul „criză” din dicționare. Era și normal. Altfel, am fi asistat la o vizită de-a lu` nea Hitler din mormânt, nu tocmai plăcută.
Piese – ok.
Interpreți – ok.
Reveniri – da:
- Ungaria, țară a cărei reprezentantă a fost supranumită „următoarea Celine Dion”, dar care mie mi s-a părut un mare „fâs”, cu o voce comună, îmbrăcat într-un cearșaf albastru intrat la apă (zău așa, maică, ungurii n-au stiliști?!)
- Italia, care-a terminat pe locul 2, pe care am văzut-o doar în seara finalei, ca urmare, dacă mă întrebi acum ce-a cântat așa de fain de-a terminat așa sus, sunt în plop cu totul
- Austria – nu știu ce-a cântat, dar mi-a plăcut tunsoarea tipei
- San Marino, care-a venit cu o piesă superbă cap-coadă, cântată de o tipă cam mulatră, dar care n-a trecut de semifinale. Nasol.
Românica i-a trimis pe Hotel FM și zău că n-are nimeni dreptul să conteste rezultatul, în condițiile în care atât piesa, cât și interpreții, sunt un fel de... roșie din aia ornamentală de se așează pe marginea platorurilor cu aperitive, la mesele cu ștaif. Adică a fost bine c-a fost, dar nici dacă n-ar fi fost, n-ar fi fost rău. Un degeaba care zâmbea frumos în pantaloni dungați. Drăguțel. Locul 17. Drăguțel.
Eu am susținut Bosnia. Se pare că de ceva timp încoace, Bosnia are cele mai faine melodii din concurs. Toată lumea știe crush-ul meu pe trupa Regina, pe care am descoperit-o prin intermediul ESC 2008 și de a cărei discografie n-am putut să mă despart o săptămână după prestația de-atunci. Anul ăsta, bosniacii l-au trimis pe nenea Dino Merlin, tipul care le-a scris și imnul național. A fost „melodia de suflet” a concursului, chiar dacă interpretarea putea să fie mai reușită.
Mi-a plăcut și tipul din Suedia, s-ar fi inegrat de minune în gașca adolescenților-minune, alături de Lena și Ryback, dacă ar fi câștigat, Cipru și San Marino (care bineînțeles că n-au intrat în finală), Slovenia și Georgia.
Nemții se pricep cu adevărat să scoată ce-i mai bun din orice le cade în mână. Spectacolul, luat ca un întreg, a fost artă cinematografică. Cel puțin, momentul Lenei Meyer-Landrut, câștigătoarea de anul trecut pe care Merkel (cine alta?!) a mai trimis-o la o ediție, așa, de amorul artei, putea foarte bine să concureze la Oscaruri și să câștige – măcar la scurt-metraje. Pe Lena au șlefuit-o nemții din cap până-n toenails . Au îmbrăcat-o într-un aer de femme fatale, dar i-au păstrat și imaginea de puștoaică aeriană, au pus-o să învețe muzică într-un singur an (tipa n-avea nicio treabă cu muzica, până anul trecut), i-au dat o piesă la care e imposibil să nu ciulești urechile, i-au dictat fiecare mișcare, dar i-au păstrat naturalețea specifică vârstei, melanj demențial filmat și vândut. A terminat pe 10. De fapt, nu prea contează, e vorba de matematică și de finanțe, nu de hazard.
Marele câștigător – Azerbaidjanul, frumos anunțat pe scenă de steagul Turciei! (ai naibii, n-au putut să se abțină). Nu mă întrebați ce-a/au cântat, nu le-am reținut nici melodia, nici mutrele.
Și finally, rămân la părerea mea, cum că ESC e doar un spectacol, și trebuie tratat ca atare.
5 reacţii:
hei, piesa asta e chiar draguta:)
nu stiu nimic din ce s-a intamplat in concursul asta! ooof!
e, n-ai pierdut prea multe:))
eu aseara am stat in casa (ratand noaptea alba a muzeelor din bucuresti) special ptr eurovision. concluzia: mai bine ieseam in oras. nu pot spune ca am fost dezamagita intrucat nu aveam niciun favorit (spre deosebire de anii trecuti cand de obicei tineam cu danemarca sau norvegia).
in alta ordine de idei, am observat ca multora le-a placut melodia moldovei. poate ptr ca era ritmata,poate ptr ca aparea pe scena tipa de la romanii (n-)au talent.
totusi, cea mai faina faza de aseara a fost momentul in care cineva m-a intrebat : vaticanul pe ce loc e? raspunsul meu? pe 0. cine vroiai sa cante? papa?
in fine. esc mi se pare momentan o chestie care se organizeaza in fiecare an si atat. si-a pierdut din farmec si inca sunt de parere ca nu se voteaza in functie de talent ci din ratiuni geopolitice.
despre lena nu mai comentez. a avut momentul ei de glorie anul trecut si...atat.
in ceea ce priveste melodia romanicii ei bine...n-am agreat-o de la bun inceput, nu pot spune ca am tinut cu romania la esc. am observat insa ca au schimbat cei doi tipi de pe fundal cu 2 tipe. n-au facut diferenta. speram totusi sa iesim pe ultimul loc. poate asa s-ar fi trezit si ai nostri si ar fi trimis la anul pe cineva cu potential. oricum speranta a murit la mine in ceea ce priveste sansele noastre macar de top 3 la esc.
Eu dupa 3 piese am zis ca tot fenomenul nu e pentru mine si m-am dus sa-mi ascult muzichia personala.
De ce au imprumutat trupetii romani o expresie arhicunoscuta din repertoriul lui Clapton si au facut o piesa slaba cu ea?
@Kyky, cred că papa ar fi luat un loc bunicel :)))
@Stephen, uhm.. greu de spus... În orice caz, o piesă bună după o altă piesă bună (poate e prea mult spus ”bună”, dar nici proastă rău n-a fost chestia cântată de Paula anul trecut) ar fi fost ceva aproape interzis pentru România.
Trimiteți un comentariu
La ce te gândeşti?