Mândrie

duminică, 20 martie 2011

Motivul de mândrie dezvoltat asiduu şi declarat de orice om pe care-l prinzi pe stradă disponibil să vorbească este faptul că nu mă uit la televizor! – cu un zâmbet superior pe bot, eventual mişcând capul în stânga şi-n dreapta pe ritmul negaţiei, şi simţindu-se, mai mult ca sigur, parte a unui cerc restrâns de iniţiaţi, care deja dau dovadă de prea multă bunăvoinţă răspunzându-ţi.
La îndepărtarea generală de mijloacele de informare, am contribuit cu toţii - noi ne-am bucurat la început, când au început să se difuzeze Ştirile de la ora 5, pentru că deveniseră un adevărat spectacol. Pe urmă, le-am abandonat, dar ideea era deja desprinsă – TV-ul dăunează grav sănătăţii.
Ziare nu mai cumpără nimeni, că e greu să nimereşti coşul de gunoi pe care scrie hârtie după ce-l citeşti (asta ca să găsesc un motiv decent…), dar mai ales pentru că, aşa cum ne-am format o concepţie despre Ştirile de la 5, am dedus noi câte ceva şi despre ziare – pe toate le-am trecut în categoria ziarelor de scandal, care nu prezintă decât ştiri cu şi despre Bahmuţeanca sau Bote. Că mai există şi-o Dilema Veche pe lângă ele (biata de ea), nu vrea nimeni să ştie.
Presa pe Internet e aproape imposibil de citit, pentru că mereu apare tendinţa de a abandona pagina cu pricina şi de-a deschide site-uri infinit mai interesante – cum ar fi cele de socializare on-line, pe care puştanii să-şi exerseze abilităţile de pregătire a ritualului de împerechere (nu toţi, şi nu toate reţelele de socializare - mai sunt unele care trimit ştiri despre anumite evenimente, alea sunt scuzabile). Cade, aşadar, şi varianta asta.
Ce e mai rău e că mulţi dintre noi îmbrăţişează concluziile astea fără să fi cunoscut vreodată formatul unei emisiuni de ştiri, şi fără să fi simţit vreodată mirosul de plumb al unui ziar proaspăt tipărit. Aşa-i învaţă părinţii, aşa aud la noi, aşa zic şi ei mai departe. E cam aceeaşi chestie pe care am făcut-o eu acum vreo 15 ani, când m-a tras mătuşi-mea de-o aripă la un fel de ceai organizat de-o rubedenie mai îndepărtată – am bătut din picioare ca nebuna şi-am început să urlu că eu nu vreau să mănânc baclava, din simplul motiv că auzisem de la maică-mea că are nuci – în mintea mea de copil, vedeam nucile vârâte-n prăjitură cu tot cu coajă şi nicidecum curăţate şi micăţite. S-au luptat un pic cu mine până să mă facă să gust..
Snobismul e-n floare, aşa că după ce-ţi este trântită în faţă o afirmaţie ca Nu mă interesează ştirile! , s-ar putea să te trezeşti şi cu continuarea – Mai bine iau o carte. Zău? Levantul? Au mai luat-o şi alţii…şi tot o iau, de vreo 10 ani (poate n-au nevoie de 15 ca s-o termine!). Nu-i aşa, tu eşti incultul care se uită la ştiri, ca ştie cât să se împrumute pe la rude dacă mai are chef să mănânce un colţ de pâine după ce i s-au prezentat tăierile salariale, iar el e Emirul (şi toate le are), al cărui unic scop în viaţă e să se cultive prin mijloace inaccesibile publicului larg, dar perfect compatibile cu intelectul său super-mega-extra-hiper-dezvoltat.
Ce dacă habar n-are că lumea e din nou în război sau că Japonia a fost aproape ştearsă de pe hartă de-un cutremur scos parcă din filmele SF?
Tocmai acum, când putem informaţia circulă mai repede ca oricând, noi ne trezim să-i dăm cu piciorul! Un film genial de prin 2003 spunea povestea (fictivă, cred) unei femei, activistă de partid din RDG, care intră în comă chiar înainte de căderea Zidului Berlinului. Îşi revine câteva luni mai încolo, dar doctorul recomandă familiei să nu o supună unor şocuri puternice, aşa că nu i se spune despre transformările prin care tocmai trecuse naţiunea germană. Ba mai mult, familia încearcă să-i inducă ideea potrivit căreia zidul n-ar fi căzut niciodată, statuile lui Lenin n-ar fi fost niciodată dărâmate, la aprozar s-ar găsi în continuare murături comuniste – fi-su` chiar înregistrează, cu ajutorul unor prieteni, emisiuni de ştiri despre cât de bine o duce comunismul în Europa, ca să nu-i zdruncine din nou sănătatea.
Noi – cei mai mulţi – nu suntem nici recent întorşi din comă, nici genii cu un IQ mai mare decât al lui Einstein, nici surzi şi muţi şi n-avem nici vreo carapace anti-radiaţii ca să ne ferească de Fukushima reloaded (cel puţin, eu nu dispun de aşa ceva) aşa că ruptura de tot ce se petrece în lume nu ne este tocmai indicată.
Eu zic aşa – bre, lăsaţi naibii snobismul la o parte, sau o să vi-l las eu când n-o să mai suport să vă văd în halul ăsta… (să nu ziceţi că nu v-am spus!) Nu de alta, dar începe mie să-mi fie ruşine de ruşinea unora care declară mândrii că habar n-au pe ce lume se află..

8 reacţii:

worsakeend spunea...

Acum stiu de ce nu ai Feisbuc :))) "cum ar fi cele de socializare on-line, pe care puştanii să-şi exerseze abilităţile de pregătire a ritualului de împerechere. "

Flash spunea...

Ma simt jignit, tocmai m-ai facut "puştan". Glumesc :)) nici eu nu foloseam FB pana acum cateva luni, la insistentele unui prieten si pot spune ca e chiar ok, mai ales ca primesti informatii privind formatiile preferate sau ma rog, chestii de genu' :)

Anca G. spunea...

@Worsak, am Faceshit, dar l-am făcut ca să iau legătura cu foştii colegi, nu de alta:)) N-am probleme cu ”ritualul”:))) mă descurc şi fără mediul online

@Sky,din punctul ăsta de vedere, şi eu îl găsesc util - chiar, se cuvine să rectific pe undeva, prin articol..

Bianca Dobrescu spunea...

De acord:D.

iuliana spunea...

ok, ok. esti admisa la jurnalism!
ma, ai mare dreptate. in tot ce ai scris. unii prefera insa, sa stie de ce dragusanca aia nu mai ii blonda, si acuma ii roscata, de ce iri s-a despartit de moni, daca a batut-o temeinic, si alte de-astea. asta inseamna pentru unii lumea. atat. in orice caz, ar trebui sa mai citeasca lumea, un ziar, doua, pe zi.

Stephen G. spunea...

Acum o saptamana si ceva, la cuvantarea aia a lui Teo de la Universitate, era un tip care spunea sus si tare ca el nu se uita la tv. Teo il felicita, la care individul face : "Nu ma uit ca n-am televizor, ca daca-as avea, m-as uita".

Eu personal mai aprind tv tunerul doar pentru Romanii au talent si ocazional cate-un meci. Pentru stiri si tot restul exista internet! :)

Anca G. spunea...

@Bobo, păi cred că un abandon al ziarelor clasice ar însemna cumva şi semi-falimentul viitoarei tale meserii. (bine că există presa on-line..)

@Stephen, inteligent tip, l-a încurcat un pic:)) Mă mai uit şi eu la primele minute din Românii au talent, dar nu ştiu cum şi prin ce minune, mă plictisesc după primele 30 de minute.. And, fuck yeah...netul nu-i rău deloc pentru ştiri

Docica spunea...

eu sunt pro TV (nu PROTV :D )... desi nu ma uit foarte mult sau foarte des il consider totusi un must have. adica il pot tine inchis, ca nu ma deranjeaza, dar daca nu-l am atunci e rau, ca-mi da senzatia de o gaura pe undeva prin camera (daca intelegi metafora). radu a meu e contra (el citeste presa online (sufera dupa dilema veche offline, ca nu ne-o putem cumpara prea des) si stirile direct de pe net. lui nu-i place tv-ul, dar l-am corupt asa ca n-are ce face (sau mai bine zis doar mai face cate-o ironie...ca de cand stau acasa o sa ajung ca babele din fata blocului). oricum tv-ul e necesar macar pentru faptul ca traim in secolul XXI!

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

La ce te gândeşti?