De unde sare iepurele? sau Russian Rock!

luni, 17 august 2009

  • …din tufiş, din coteţ, din plasa mea cu găuri cu ajutorul căreia îl dădeam cu capul de toate colţurile şi de toate gardurile (să ştii că nu v-am uitat, nici pe tine, ăla alb, nici pe frate-tău cu pete..imi pare rau că nu v-am pus nume, da’ asta e, sper că vă distraţi în..raiul iepurilor, sau..smth like that, hai nu vă înfuriaţi, că nu eu v-am omorât!), din chiuveta unde încercam să-l spăl pe Ăla Alb (acu, na, dacă n-au avut nume, trebuie să fac diferenţa..) până să înceapă bunica să urle că-l chinui, din pălăria unui magician, din cutia de Nestle Nesquik, din lolo-ul Looney Tunes, din nori (aveam o perioadă când îmi doream să plouă cu iepuri coloraţi..acum vreau să plouă cu pisici mov), de la ruşi.
Da, clar. Zilele astea, iepurele a sărit de la ruşi...şi-a ajuns la mine.
Peste trupa Splean (Сплин, în rusă), am dat întâmplător, căutând seria a treia din Dallas (tata e fan..eu l-am văzut de mi-a venit rău), şi-n cele câteva ore cât a durat euforia mea de după ascultarea piesei Выхода нет (No exit) , trupa s-a făcut cunoscută mai peste tot prin lista mea de prieteni.
Nemuritoarea Wikipedia ne spune că trupa s-a format în 1994, în acelaşi an, apărând pe piaţă albumul de debut, Гранатовый альбом (staţi calmi, nici eu n-am înţeles o iotă). Abordând rockul ( aşa-numitul, Russian Rock), Splean-ii, grupaţi în jurul vocalistului, Alexander Vasilyev, au scos de-a lungul anilor 12 albume de studio şi piese precum: Семь Восьмых, Выхода нет, Sugar Free Orbit, Backwards Time, Be My Shadow , sau We Were Just Sitting and Smoking. Trupa a câştigat şi mai multă popularitate după menţionarea ei în ciclul Night Watch, al lui Sergey Lukyanenko (mai bun decât filmele, dar si acestea din urmă rulz în topul meu), al cărui controversat personaj, Anton Gorodetsky căuta răspunsuri în muzică.
Mă uit în jur. Wallpaperul meu – marca VladStudio. Playerul de muzică – AIMP2- rusesc. În topul meu de filme – saga Night Watch, Gruz 200, ş.a. – ruseşti. Romanul preferat – Maestrul şi Margareta – mai are nevoie de prezentare? Topul regizorilor? – Nikita Mikhalkov (şi Roman Polanski, dar el nu se incadrează în tema articolelor)..şi alte, şi alte exemple… Concluzia? Sub ochii noştri, cultura rusă renaşte. Renaşte cu zgomot, cu forţă,dar fără s-o bage nimeni în seamă.
Când se vor sparge barierele? Când vom fi pregătiţi să ne luăm ochii de la ţinutele lucioase marca Beyonce şi altele, că toate-s la fel pentru mine şi să luăm în cosiderare fondul, nu forma?
Enjoy. Pentru o pauză de relaxare, eu îi găsesc foarte potriviţi:



Pentru o individă care nu vorbeşte rusa şi nu cunosşte caracterele specifice, căutarea pe gugăl/iutub e al naibii de grea, aşa că am pus în playlist câteva piese care mi-au plăcut (mai uşor aşa:D)

11 reacţii:

worsakeend spunea...

faina piesa,dar piesa de rezistenta mi s-a parut sintagma "pt o individa care..":))

Vlad Bolocan spunea...

avem mp3,wallpaper,filme,carti,regizori rusesti dar cu politica cum e treaba mon ami?:)
piesa suna bine,instrumental vorbind can u pricep care-i treaba cu vocalul ca se aud 2 voci si ala care se joace pe scena cu chitara nu o are prea buna :)

Anca G. spunea...

worsak, that`s me:))
kreed, mon ami.. in articol m-am referit in special la cultura, dar recunosc, fie, ca nici istoria ( politica plus actiunile militare plus..blablabla..) nu m-a lasat indiferenta:))
in plus, Putin chiar arata bine:))

Vlad Bolocan spunea...

ar trebui inclus in top-ul top sexi evil motherfuckers. e interesant,cum aceasta cultura a rusilor e foarte si a fost foarte dezvoltata in ultimele 3-4 secole si foarte placuta(in toate domeniile),si totusi ei sunt niste scarbe de oameni.

30 seconds to mars e o formatie de muzica tot din rusia.poti sai asculti si pe aia daca te int.

docica spunea...

Frumos articol. Si mie-mi plac rusii uneori... literatura lor e superba (Puskin, Turgheniev, Dostoievski, Tolstoi, Cehov, Bulgakov si Pasternak,Vladimir Nabokov, Soljenitin etc.), muzica lor( si nu doar aia rock, ci si cea etno), pictura, arhitectura... multe sunt de admirat. Dar nu exista padure fara uscaturi... si e bine sa invatam din modelele lor si chiar din greselile lor pentru a nu le repeta. Iar cu Putin, o fi el "macio", da' mi-e profund antipatic...nu suport dictatorii, fie ei si subtili!

Anonim spunea...

Mea culpa,30 seconds to mars sunt din america.Se pare ca rusoaica aia cu care m-am intalnit mi-a zis ca asculta 30 seconds to mars nu ca neaparat sunt si de la ea din tara:).

Anca G. spunea...

it`s ok, toti mai gresim:) imi plac 30stm (desi m-am enervat intr-un timp pe ei pentru un premiu castigat in fata celor de la `tallica..)

Anonim spunea...

it`s ok, toti mai gresim:) - i hate the way you said that:)) eu nu gresesc,doar ca se mai intampla si la case mai mari :)

Marcel spunea...

imi pare bine ca se asculta rock rusesc si la Galati oricum in orash sunt multi basarabeni asa ca pe influente. Traiasca Moldova Mare! ;)

Anonim spunea...

chiar asa si este moldovenii si ardelenii sunt slavi la origine si seamana foarte mult intre ei..Eu am stat in camin cu ardeleni get beget Ioi.Miticii din bucare strica toata tara

Anca G. spunea...

@Marcele, m-am uitat pe site-ul de la semnatura ta de mi-a venit rau, o versiune in romana/engleza nu exista?:))

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

La ce te gândeşti?