Eurovision II

vineri, 15 mai 2009

A doua semifinală a concursului Eurovision de la Moscova a fost deschisă aseară de zeci de mandoline, zeci de personaje de poveste şi urşi care au conturat o atmosferă superbă. Orice am spune, ruşii se pricep să facă spectacol.
Poate c-am fost eu prea plictisită sau poate nu le-am acordat o mai mare atenţie, având în vedere că semifinala nu mai avea niciun haz fără România dar piesele mi s-au părut mult mai slabe decât în ediţia de marţi, cu mici excepţii.
1. Show-ul a fost deschis de reprezentanţii Croaţiei. Doi tineri, un el şi o ea, îmbrăcaţi elegant, susţinuţi din spate de patru dansatoare ne-au cântat ceva ce..la primele acorduri mi-a dat senzaţia că începe „Drumurile noastre toate”. Piesa îşi revenea pe parcurs şi dădea un feeling chiar mişto, dacă reuşeai să nu te sperii de trilurile domnişoarei.
2. Irlanda a venit cu o piesă pop-rock, numită „Etcetera”, cântată de o tanti care avea o alură de Xena..uhm..cred că mi-a plăcut.
3. Letonia cânta în rusă ceva nici pop, nici rock, nici dance, nici club, nici nimic.
4. Serbia m-a făcut să mă întreb dacă nu cumva solistul nu era doar virtual, proiectat pe ecranele alea uriaşe din spate. Un tip cu părut permanent maaare, mare, blond la vârfuri şi şaten la rădăcină, îmbrăcat în galben, cu mulţi centimentri peste dansatorii săi în înălţime. Poate a vrut să fie comic, săracul... Anyway, mi-a plăcut foarte mult cum au filmat ruşii, că de piesă..nici dacă aş fi fost 100% trează n-aş fi putut să o reţin...
5. Polonia ne-a adus o domnişoară care „triluia” ceva în genul Leonei Lewis... Ruşii i-au început reprezentaţia cu un prim-plan pe unghiile cu manechiură franch (hate it!).
6. Norvegia e una din excepţiile de care vă povesteam mai sus. Un băiat zâmbăreţ a cântat o „Poveste” integrând „pe ici, pe colea” acorduri de vioară. Superb! Ce joc de scenă?! Bravo, Norvegia! (Nu e Wig Wam, dar...)
7. Din partea Ciprului a venit o domnişoară cu aere de balerină, care cânta o piesă compusă de frac-su şi se învârtea pe nişte cuburi albe. Dacă ar fi să păstrez ceva din tot ce-am văzut şi auzit, aş păstra cuburile... Piesa, drăguţă pentru amatorii genului diafan (nu-i cazul meu, se ştie:D), dar fătuca mai avea un pic şi-mi spărgea plasma..
8. Slovacia – îmi pare rău. Sau ar trebui să le fie lor.. Ce om cu devlă în regulă trimite la ESC o piesă care nu se poate fredona? Nu pot să-mi dau seama cum de-au reuşit s-o înveţe interpreţii..
9. Danemarca – „Believe again” – drăguţă, bine cântată, bun chitarist:D
10. Slovenia, o altă excepţie. Piesa, „ Symphony of love”, cântată cu viori, contrabas şi ce mai aveau ei pe-acolo, pe ritm de tango, mi-a plăcut de la primele acorduri. Pe vocalistă n-am văzut-o decât pe la jumătatea piesei, când s-a hotărât să iasă de după un fel de... pânză prinsă într-o ramă. Piesă faină, interpretare faină, atmosferă faină.
11. Ungaria. Ah! Ungaria... Ce-avea solistul? În afară de pantaloni albastru-deschis şi mişcări cel puţin dubioase?:D
12. Azerbaidjan. Îmi aduc aminte cât de faină a fost piesa lor de anul trecut... Anul ăsta au adoptat şi ei ritmuri orientale ca să intre în rând cu lumea de la ESC...
13. Grecia – piesă de club! Incredibil! Unde-a acordurile „a la Paparizou”?!
14. Lituania, pian, nu!
15. Moldova, frumos. Deşi în finala naţională de la ei am susţinut-o pe Doina Gherman, mi-a plăcut Nelly în seara asta. Acorduri din folclor, voce incredibilă, cântec despre hora din Moldova. Cu dansul nu prea pricep ce s-a întâmplat... Cei 4-5 băieţi din spatele ei n-au făcut decât să joace pe ritm de horă toată piesa...
16. Albania – nu mă bag..e doar pentru amatorii genului.
17. Ucraina, n-o să mai cunoască niciodată o piesă de calibrul „Wild dance” şi o solistă ca Ruslana (pe care, apropo, am văzut-o în filmuleţul de pe la jumătatea showului cum vorbea despre pregătiri, ca şi pe Dana International şi pe Maria Serifovich). Fata, totuşi, „a rupt”. N-am înţeles mişcarea. Ea a apărut într-un fel de tunel improvizat, cu nişte capcane prin jur, iar pe lângă ea dansau nişte băieţi îmbrăcaţi în costum de ostaş grec din Antichitate (mda, cu coiful ăla pe cap, armură şi „fustiţa” aia :D) Probabil a vrut să simuleze imaginea Atenei plecată la război. Pe la jumătate, s-a aşezat la tobe şi i-a ieşit chiar mişto. Piesă faină, numită „Fata anti-criză”. Bun! Mie mi-a plăcut, e o altă excepţie.
18. Estonia. Şase fete au cântat la istrumente. Piesă drăgălaşă şi atât. :D
Au intrat in finala Azerbaidjan, Croatia, Ucraina, Lituania, Albania, Moldova, Danemarca, Estonia, Norvegia, si Grecia.

2 reacţii:

JustAsmallGirl spunea...

eu sunt foarte surprinsa de Grecia... E o piesa plagiata...sau poate Catalin Josan a plagiat dupa Grecia nu stiu...
asculta si tu si spune-ti parerea:)
http://www.youtube.com/watch?v=KfYY-mOg-Gk
http://www.youtube.com/watch?v=k_Sphs4p2ng

sunetul-mai-tare spunea...

mi-a cazut netul si incerc sa ma desurc de pe telefon. din pacate nu pot vedea nici videoclipuri, nici mp3uri. e foarte interesant ce zici si daca e asa cum spui, le urez grecilor toate cele "bune"

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

La ce te gândeşti?