N-ai cuvinte? By Sunetul-mai-tare

sâmbătă, 20 septembrie 2008

     Prin clasa a 7-a ne predase domn’ professor de geografie despre Federaţia Rusă. Babană mai e Rusia asta, frate. Atât de mare încât oboseşti numai uitându-te pe hartă la ea, văzând că se întinde pe două continente, dar să mai şi înveţi! Acasa m-am uitat frumuşel pe carte şi când am văzut că ocupă zece pagini am zis “las-o naibii de treabă, că doar n-o să mă asculte tocmai pe mine…”. Vine ora de geogra. La tablă - ghici! - eleva Sunetul (bineînţeles, numele real). Să mor! Despre Federaţie nu ştiam decât că e maaaare, eh..şi că mai are niscaiva câmpie prin partea europeană…şi nişte munţi Ural, şi un râu tot Ural…şi dupaia, în partea asiatică, o regiune muntoasă, o Volgă, una bucată Baikal…astea în Siberia…vag!
      Văzându-mă cu arătătorul în mână, în faţa hărţii m-am mai deşteptat oleacă…era simplu să citeşti denumiri, să mai bagi nişte cuvinţele frumos alese, astfel încât să impresionezi, să mai povesteşti din cultura generală (ştiam şi eu din auzite despre anomalia magnetică de la Kursk) şi să umpli câteva minute bune de vorbărie fără pauze, că vezi, doamne, dacă ştii, nu mai faci âââuri şi ăăăuri… Şi aşa, la sfârşitul discursului, subsemnata a fost recompensată cu un frumuşel 9, care nu ştrica prea mult, având în vedere că era aşezat pe lângă un 10 (sau doi..nu mai ştiu).
      Ajunsă în bancă am avut o revelaţie :”Măi, ce bine-i să ai cuvinte!” Ce bine-i să citeşti, să ai un vocabular bogat, să nu-ţi fie frică de ascultători, de examinatori, de timp, de neştiinţă! Neştiinţa se cunoaşte când începi să alternezi câte un “şi”, “sau” cu pauze lungi şi exclamaţii de genul “hmm…” “ămm…” “mn..” “mhm”…Atunci chiar se cunoaşte că abia ai aterizat de pe Saturn.
      Cât timp ai cuvintele la tine, cât timp poţi întreţine un discurs fără să repeţi fraze, fără să te uiţi pe pereţi numai ca să nu întâlneşti privirea examinatorului, despre care ştii sigur că se uită urât, cât timp nu te trezeşti frângându-ţi mâinile şi dorindu-ţi o pălărie care să gândească în locul tău, proba e aproape trecută!
       Dar ca să ai cuvinte, trebuie lectură făcută logic, trebuie evitată “toceala”, trebuie antrenament în discuţii şi nu în ultimul rand o doză buinşoară de tupeu!
       Cât despre ruşi, în scurt timp mă aflam cu mandolina mamei în braţe, cântând Kalinka. Am prins drag de ei! L-am “devorat” pe Dostoievski şi m-am îngrăgostit de “Maestrul şi Margareta” lui Bulgacov…
       În altă ordine de idei, mult-iubitul nostrum Galaţi tocmai a fost declarat oficial cel mai periculos oraş al României şi polul crimelor. Măcar la asta avem şi noi locul 1…

26 reacţii:

deea spunea...

Cand eram mai mica,ma mai pierdeam si yo printre aaaa-uri d-astea(am prieteni care si acum la fel fac) dar pe parcurs mi-am dat seama ca nu ma mananca nimeni si ca pot sa mai aberez.E punctul meu foarte aberatul asta si vad ca e bine!
Vezi,ca te descurci daca esti fata desteapta?Ai luat un 9...
Lsa bag Galati-ul cu toti infractorii lui(asta e farmecul :))...nu sty cat regert ca nu am ajuns anul asta...:((:((...lasa ca mai e timp

Anca G. spunea...

E o arta sa stii sa aberezi..daca aberezi fluent, n-ai probleme ;)

Anca G. spunea...

A, am luat 9 fără să învăţ :))) da, e ceva...

Cristina spunea...

Uai, ce mândră sunt. Acuma pot pleca prin țară să ameninț: "Bă, vezi că io's din Galați >:)"

Cristina spunea...

Da :D Acum merge (să comentez)! Mulțumesc mult! \:D/

emokid spunea...

Pe mine cand ma asculta turui cam tot ce stiu si imi vine in minte ... apoi ma opresc stau ma gandesc , profa se uita la mine cum nu scot niciun sunet ... apoi iar incep cu ce mi-am mai amintit , apoi iar pauza si tot asa pana ...raman fara nicio idee.Si in legatura cu Rusia ... trebea sa sa-i spui profului si de trupa t.A.T.u. :))TE-ai indoit vreodata ca esti desteapta ???Vrei sa divulg ca ai ajuns la faza nationala la olimpiada la istorie ?( eu nu as fi trecut nici de dea pe scoala ,probabil), ai luat tu vreodata o nota mai mica de 8 , exceptand chimia ( un 6 nedrept parca ) si franceza ( 4 , e o vaca , nu meritai ... se mai intampla )?
Si in legatura cu GAlatiul ... ma sperii !

Anca G. spunea...

kid, shhh ca-ti retrag drepturile pt blog :)) just joking, dar pls opreste-te aci :)))

Anonim spunea...

emo kid ! ce nick interesant

Anca G. spunea...

"sceptica" care ti-a comentat pe blog e "sunetul" din articol, adica eu..sper ca nu ne confunzi ;)) pace :)

ganduri_soptite spunea...

Ce tare ! sa iei un 9 fara sa inveti . eu nu am avut parte de profesori asa buni. si stii canta la mandolina ? faza asta cu amenintatu ca sunteti din Galati nu merge la toti,pentru ca nu cred ca a aflat toata lumea la ce e Galati numarul 1.

Anca G. spunea...

mishu, nu sunt profesionistă, dar două-trei acorduri acolo le nimeresc...visez să-mi iau chitară :)) şi dacă n-au aflat încă de oraselul nostru, o sa avem noi grijă să afle :))

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anca G. spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
worsakeend spunea...

bravo mai!si la mai multi de 6 intorsi:))


olimpica la istorie..ce tare,vezi intotdeuna adevarul iese la suprafata,parca pluteste..

Ego spunea...

Faina povestirea ta si intr-adevar se observa ca te exprimi cu lejeritate. Recunosc ca si pe mine, cultura generala m-a salvat de multe ori, ba chiar mai multe decat "clopotelul"
Si eu sunt olimpic la istorie, locul II la judeteana, fara 30 de sutimi si ajungeam in nationala, atat m-am ofticat...:D

Anca G. spunea...

@Wosak, thanks :)) şi shhh! :))
@Ego, stai calm, mai eu am paţit-o şi cu 4 sutimi..dacă nu e să fie, nu e, uneori nu depinde de tine...ştim noi de ce :))

groparul intelectual spunea...

ai dreptate intr-o oarecare masura. imi place un vers din parazitii "conteaza ce ai in cap cand esti supus la probe, o sa-i ingropi incet, pe toti, pe rand din vorbe".
insa nu e o conditie necesara sa fi citit mult ca sa ai un vocabular bogat. sunt oameni care au citit si au vocabular, cei care au citit dar n-au si cei care n-au citit dar au. vocabularul tine de inteligenta, de cat de receptiv esti si de alti factori printre care lectura.
sunt o gramada de mijloace in ziua de azi de a ajunge sa ai o cultura generala vasta iar talentul asta al discursului cred ca e nativ. am intalnit oameni cu o cultura generala precara, cu un nivel de inteligenta scazut, dar care m-au uimit prin usurinta cu care se exprima.

ps: eu fac parte din a treia categorie, se poate si fara lectura te asigur.

Anca G. spunea...

pai da, se poate şi altfel...
şi se mai spune şi că "înţelelptul tace şi face" deci nu-i trebuie multă vorbărie...şi asta ar trebui luat în considerare.

Anonim spunea...

tare :)) asa mai fac si eu, insa mai bag niste aaauri ca n-am ce face :) tare si blogu' ;)

Anca G. spunea...

thanks, jokker...păi, ce-ar fi şcoala fără "aaauri"? n-ar mai avea niciun farmec :))

Kyrara spunea...

macar aveti parte de distractie in galati:))
acuma serios, ma bucur ca macar in capatul asta uitat de tara in care stau eu totul e pasnic...

Docica spunea...

ce frumos ai vorbit...te apreciez pentru atitudinea asta. merci ca mai exista si oameni ca tine!

Docica spunea...

ce frumos ai vorbit...te apreciez pentru atitudinea asta. merci ca mai exista si oameni ca tine!

Anca G. spunea...

Kirara...distractiv oarş,huh? :)))
Docica, mersi mult, dar n-a fost decât o..."amintire din copilărie" asezonată cu nişte concluzii personale...

Anonim spunea...

Tre sa promovam Galatiul mai mult :)) Vad ca lumea se indoieste de ce e in stare urbea noastra =))

Anca G. spunea...

La intrarea în oraş ar merge o pancartă: "Bine aţi venit! Promitem că veţi fi trataţi cum se cuvine. Garantăm tăişuri de cea mai înaltă calitate şi spălarea cadavrelor cu apă din Dunăre. Pentru returnarea bucăţilor de mort proprietarului, cerem, însă, taxă de transport ( 30 lei/ km )." =)) sau ar fi mai ieftin să se uite la ştirile de la 5...

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

La ce te gândeşti?