Vocaţie Sau Azi am chef să mă iau de voi! by Sunetul-mai-tare

joi, 26 februarie 2009


Descriu o problemă..deci trebuie să încep cu premisele care se vehiculează în jurul nostru.
Medicii din România nu mai operează bine, deci cei care au nevoie de intervenţii chirurgicale, apelează la cei de afară.
Vedem la ştirile de la ora cinci profesori în cele mai năstruşnice situaţii.
Nu este numai cazul profesorilor şi doctorilor, ci al mai tuturor bugetarilor.
De ce?
Răspunsul presei şi implicit al marii mase a populaţiei care împrumută şi înglobează în limbajul uzual expresii şi opinii citite în ziare de mare succes şi emisiuni gen talk-show difuzate pe canale de tomberon maximă audienţă: „N-au vocaţie şi pasiune pentru meseria pe care o practică!”
Soluţie:
„Tăiaţi-le capetele’!”
(Trăiască Lewis Carol şi a lui Alice...)
Şi acum mă adresez direct marii cateogii de persoane, care mai de care mai colorate, care invocă „vocaţia”..mama ei de vocaţie..
Oameni buni (vorba vine, n-o luaţi de bună!), câţi dintre voi, jurnaliştii care acuzaţi lipsa de pasiune pentru o meseie sau alta din partea celui care o practică, aţi ajuns astăzi să lucraţi în presă datorită vocaţiei? Câţi dintre parlamentari ar mai ocupa scaunele, scuze, leagănele alea în care sforăie de se cutremură Casa Poporului, dacă s-ar fi făcut „trierea” în funcţie de câte kile de pasiune pentru meseria?..asta au? Câţi „vedeţi” şi oameni debordând de înteligenţă (de te zboară de pe scaun când îi auzi glăsuind) s-ar mai perinda azi prin faţa camerelor de filmat dacă ar fi fost angajaţi în funcţie de pasiunile lor?
Lăsând gluma la o parte, cum dracu să ia Lenuţa din Zărneşti bidineaua şi să se specializeze în zugrăvit, când nimeni nu dă doi lei pe un zugrav? Vedeţi ce situaţie, nimeni nu dă doi lei pe un zugrav, dar ce ne-am face fără ei?...Cum să mai facă badea Ghiţă din Nehoiu colăcei împletiţi, când e întrebat în zeflemea: „brutar, ai...?”..
Aşa că nici Lenuţa, nici săracu Ghiţă nu vor acţiona în funcţie de preferinţe, ci se vor strădui...să meargă în Italia să muncească la căpşuni un an, doi, pentru ca mai apoi să vină în Românica şi să intre la facultate. Nu, mă, nu dinaia...de-aia de IDD, că doar n-au muncit degeaba în Italia. Au avut şi ei un scop – să-şi cumpere o diplomă cu un titlu frumos..poate psiholog sau specialist în relaţii internaţionale, ca să nu mai fie arătaţi cu degetul şi să se încadreze în cerinţele societăţii. Cerinţe care..surpriză! sunt subtil influenţate de...cei care invocau mai devreme lipsa de vocaţie!
Dar eu sunt optimistă. Cred că datorită lipsei ăsteia de vocaţie, vom ajunge o naţiune de detinatori de diplome  ţiplate şi frumos ornate în Publisher 2007, cu titluri pompoase, moderne si atragatoare dar mai ales de mare preţ! La propriu...
- Şi zugravu?
- Ce dracu îndrugi acolo? Pune mâna pe bidinea şi dă-i pe pereţi..sau ia-ţi nişte plăci de rigips
- Bine, mă, dar pâinea? Aia cum o fac?
- Mănâncă batoane fitness, ţărane!

10 reacţii:

deea spunea...

Totusi sunt unii care au vocatie pt ceva anume..intr-adevar putini,tin sa recunosc,insa exista oameni care intr-adevar au talent si fac anumite lucruri din pasiune si nu neaparat ca sa castige bani(acum ca mai iau si o suma acolo..asta e inca o calitate:pot castiga bani cu pasiunea lor).
Bineinteles ca nu m-am refreit la parlamentari sau alte figuri de genul,m-am referit la genul de persoane care gandesc altfel si care lupta pentru visul lor!
...si...P.S:....iata ca eu nu am apelat la medicii din strainatate ca sa ma operez si iata ca am descoperit si 2 medici foarte buni(unul bun si la propriu si la figurat) care m-au salvat.....asadar,.mai exista asa ceva si in Romania!...incerc sa fiu optimista...

Anonim spunea...

ai dreptate, cei care au intr-adevar deschidere catre un anumit domeniu si ajung sa il practice ar trebui dupa parerea mea felicitati!:))
operatia ta a fost un succes si ne bucuram pentru asta:) e bine de stiut ca mai exita si exceptii!:)

emokid spunea...

imi place cum ai incheiat :P
si nush unde iti era capu cand ai scris primu cuvant din ultimu rand =))de la com

Anca G. spunea...

exita..exita..mha..deci..eu reinventam limbu` roman:))

Anca G. spunea...

test

Anca G. spunea...

test! :)) x(

Aisha spunea...

zile tu... ;)) adevarul e ca nimeni nu mai pretuieste ceea ce conteaza cu adevarat... de ex... agricultura in Romania; bn, frate in plm e rusinos si puti la dracu dupa ce dai cu sapa pe camp da stii ca maine ai ce manca... daca toti am sta in scaune si am sforai acum nu am mai fi... cn va face paine sa maincati de va cresc burtile alea pana la gura parca sunteti insarcinati in 7 luni?!! taranul ala prost pe care il dispretuiti... pai, mamutii astia ar trebui scuipati in cap k lucrurile nu merg bn in Romania, nu taranul care se trudeste... dar de'... somnul e dulce...mai bn dormim si lasam altora placerea sa se certe si sa incerce sa faca ceva k si asa nu iese nimic... :-<

Anca G. spunea...

hai zile si tu:)) unu si cu unu fac doi:)) deci suntem doi oameni care lupta impotriva sistemului...armata, frate:))

Ego spunea...

Foarte reusit articolul tau. Chiar demult, nu te mai citisem... Ai perfecta dreptate. Si pe mn ma ingrozeste acea "tiparnita de diplome", cu filiale IDD, in fiecare muncipiu al infloritoarei noastre patrii. Vom ajunge o tara de licentiati, mai nou si de masteranzi si doctorazni. E trist ce se intampla. Spuneati ca sunteti o armata din 2? Ma inrolez si eu. Sintem 3 deja... Aisha...f bine spus. Tineti-o tot asa fetelor... Va astept! Pot sa va dau un pont? Scrieti si un articol politic, vedem ce iese...

Anonim spunea...

Welcome, Ego!
3:)) mai ceva ca la revolutie o sa fie:))

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

La ce te gândeşti?