Din partea unui european...by Sunetul-mai-tare

marți, 2 decembrie 2008

       First, la mulţi ani români!

       Din ciclul tâmpeniilor care îşi fac tot mai mult simţită prezenţa în toate domeniile vă prezentăm astăzi termenul…(tobe!) “European”. Menţionez că mi-am făcut încă de la prima frază o grămadă de nervi pe săracul word, în care scriu schiţa articolului, pentru că după “blank” mi-a transformat “e”-ul de la începutul cuvântului în “E”. Fir-ar tu să fii de Word că nici tu n-ai scăpat de farsa europeană! ( cu “e” mic!!! ).
Clasa a XI-a e plină de chestii Europene. De la manualul de istorie, care vrea să ne convingă cât de bună este Uniunea, care “nu îşi propune să înlăture identitatea naţională” şi care “promovează valorile morale precum libertatea, democraţia, respectarea drepturilor omului” (dar nu pentru căţei!) la spălarea pe creier a elevilor prin angajarea lor în proiecte (europene!) în care nici măcar europenii nu cred, toate sunt nişte farse (europene) !
        M-am vârât fără să ştiu într-o tâmpenie get-beget… Ştiţi, desigur, apariţiile scrise specifice şcolilor primare/ generale/ liceelor, în care se publică poezioare, compuneri scrise de profesori şi semnate cu numele elevilor, poze de grup în care trebuie să afişezi un zâmbet mare şi frumos, că doar eşti elev European şi e clar că eşti fericit de lumea Europeană în care îţi duci traiul European ( iarăşi Wordul )! Adunătura de spălaţi pe creier care mă înconjoară în această acţiune, care afirmă că merge doar la concerte (europene!) de muzică de cameră, cântată de nu ştiu ce orchestră (europeană!), că foloseşte doar produse ecologice (europene!), că luptă contra sărăciei (euopene!), că visul ei cel mai mare e să viziteze Curtea Constituţională de la Bruxelles sau să dea mâna cu Sarkozy, că se distrază doar la evenimente gen “Bucharest Fashion Week”, nu crede nici ea în ce susţine!
        Dar trebuie să contrasteze ceva cu lipsa de interes afişată, nu? Ei bine, ce e mai potrivit decât lipsa de interes MASCATĂ?
        Să-i spui lui mutu' că eşti ecolog prin excelenţă şi că urmăreşti binele Europei!
        Dacă mâine am trece la un regim dictatorial militar, ceata de idioţi de care am povestit mai sus ar susţine din toată inima dictatura militară!
        Consultând părinţii/bunicii/străbunicii, ajungem la concluzia că istoria se repetă. Bine, ăsta este un fapt ştiut dintotdeauna. Particularitatea constă în faptul că istoria se repetă degeaba! Ce s-a schimbat? Numele !    Dacă am început fraza aşa, este grav, căci deja intru în alt subiect…deci o să mă întorc la origini.
        Cu mic, cu mare, mama, tata, mătuşa, căţalul, purcelul, fetiţa cu codiţe blonde din prima bancă, băiatul care aruncă avioane prin spatele clasei, toţi am devenit europeni…
        De ce mă revolt? Degeaba.. n-o să pot schimba eu o lume întragă…
        Nu îmi rămâne decât să mă înarmez cu multă cafea, să-mi cumpăr nişte căşti care să filtreze termenul “European” sau orice alt termen din familia lui aruncat din gura unui ipocrit şi să am multă răbdare…

8 reacţii:

ganduri_soptite spunea...

si sa inteleg ca de cuvantul Roman nici o mentiune? o lume intreaga nu ai sa poti schimba,dar pe cati vei reusi.sunt convins de asta.daca nu iti place de ceva,spune ce gandesti,pentru ca eu stiu ca din 89 incoace traim intr-o lume libera.

Anonim spunea...

sincer, nu stiu ce se mai intampla pe la liceul ala rosu (european...), dar acum vreo 6 ani inca erau momente faine...iar revista (care era una singura pe cand eram eu clasa a IX, Pro Domo, facuse pui pana am ajuns intr-a XIII-a, da, intr-a XIII-a) era destul de sincera. Eu stiu ca am publicat si poezie, dar si articole, si nu mi le-a modificat nimeni. Erau ale mele, au ramas ale mele! Deci... s-or fi schimbat lucrurile intre timp? Or fi devenit europene? Oricum, asa cum a zis si mishuflorin, daca vrei sa iei atitudine, fa-o!

Anonim spunea...

buna. foarte obiectiv articolul tau. ai perfecta dreptate. cunosc foarte bine manualul de istorie de clasa a XIa...(acum 2 ani, cum au mai trecut vremurile...). Nu e nici Istorie, nici Cultura Civica, e un soi de "propaganda europeana", care ne invata cat de europeni am devenit de la 01.01.07 Pacat...Eu eram la stiinte-sociale si chiar imi doream istorie, nu abureli. Mai suporta si tu.:D In rest, felicitari, scrii f bine.

Anca G. spunea...

@Mishu...nup..nicio mentiune..
@Docica - ai fost o norocoasă..Pro Domo cenzurează:(( şi celelalte sunt reviste europene de mâna a paişpea...
@Ego, mersi mult...:( mi-e dor de istorie...

worsakeend spunea...

macar de ar fi noua generatie mai buna,asfel incat sa nu mai ramanem tot ancorati in greselile trecutului,cu Europa,ummm..sunt bune cred si influentele pe care pe plan educational(cu toate materiiile aferente),doar-doar ne-om mai civiliza si noi mai cu talent :p

Anca G. spunea...

mhm..da..măcar dacă ar folosi la ceva...
speranţa moare ultima, ha?;))

Stres spunea...

prea lung postul , imi e lene sa il citesc in seara asta , desi pare interesant titlul . promit ca o sa il citesc maine .

Anca G. spunea...

=))

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

La ce te gândeşti?