Atitudine (sau nu) ...by Sunetul-mai-tare

marți, 11 noiembrie 2008


Pe la 1968, Kommuna 1, Germania, în frunte cu Rainer Langhans şi ai lui, lupta pentru un nou stil de viaţă, bazat pe libertatea persoanei. Au avut loc proteste de stradă. O mână de oameni tineri şi curajoşi a demonstrat că este în stare să se opună sistemului.
În 2008 un tânăr timişorean, România, alerga gol pe stradă, protestând împotriva înscrieii lui la naştere în cartea de botez ortodoxă.  Băiatul îşi susţinea argumentat gestul şi la întrebarea reporterului “De ce?” a avut curajul să răspundă: “În primul rand îmi permite Biblia! Şi Adam umbla gol!”
Nu ştiu dacă Rainer era sau nu un nebun cu idei fanteziste, la fel cum nu ştiu dacă timişoreanul era beat, drogat sau scrântit, dar realizez că asta înseamnă atitudine.
De când cu gaşca de 6 păpuşei machiaţi şi parfumaţi care se intitula pompos “errrrebedeeee”, noţiunea de rebel a început să capete, pentru un număr tot mai mare de tineri, un sens greşit!
Pentru cei care nu ştiu lecţia, mama sunetul o să povestească “an detai”:
Dacă vrei să fii rebel :
1.             Day play la mp3-urile downloadate cu errrebedeee, because asta ascultă un errrebel, şi dacă urechile tale nu mai suportă, nu-i nimic, lasi melodia în Winamp, respectiv, ce player mai foloseşti tu, ca să meargă HyperIM, şi laşi căştile jos. Nu contează că nu asculţi, important este să vadă lumea…
2.             Lipeşti posterele cu Ana-hi (mai ştiţi melodia? “Maia-hi, maia-hu, maia-ho, maia-ha-ha!”) peste tot prin cameră, pentru că ea e o rebelă sexi,
3.             Îţi faci o listă cu simboluri şi cuvinte abreviate în trend: “tz”, “sh”, “y”, sau “dnd”, “brb”, “lol”, etc.
4.             Dacă eşti fată, iţi cumperi curele, cravate cu picăţele, fustiţe cu carouri de maxim o palmă lungime, mănuşi de piele, opinci cu ţinte, dresuri rupte. La băieţi e obligatoriu tricoul roz şi pantalonii în carouri.
5.             Freza- foarte importantă! Fă-ţi şuviţe în “trei culori”, ca dulsemaria, iar la băieţi…vreo două tuburi de vopsea neagră şi vreo cinci de fixative Londa ajung pentru o coafură ca a tochiobordeliştilor? Lasă, că se zice că se măreşte alocaţia, deci ai şi bani pentru achiziţii de gen!
6.             Umple-ţi calculatorul cu “zeii muzicii”: 30STM, Basshunter, Blaxy Girls, şi alte producţii Costi Costiţă. Ce? Ha? Rolling Stones? Dă-o încolo de muzică de babalâci!
7.             Fă economii şi ia-ţi vreo 50 de dermatografe negre şi nişte “luciuri” de buze foarte sclipicioase, să ia ochii, ca să se prindă lumea cât eşti de rebel..
8.             Ridică-ţi nasul cu 10 centimentri deasupra ochilor când mergi pe stradă, pentru că eşti mândru cu imaginea ta de rebel (şi pentru că gropile din asphalt mai trebuie vizitate, din când în când,  să nu se simtă singure, săracele…)
9.             Un rebel se ceartă cu părinţii. Deci nu conteză dacă maică-ta e obosită-frântă, abia venită de la muncă, şi ultimul ei gând e să te certe, ia-te tu de ea!
10.         E la modă să suferi din dragoste. Dacă nu ai un iubit, inventează-l! E atât de frumoasă imaginea cu rimelul curgând pe obraji din cauza lacrimilor pentru el…
Cam ăsta ar fi decalogul rebelului 2000+…
Dar mai ştie cineva ce este un rebel? Aveţi DEX? Dacă nu, vă ajut eu:
REBÉL, -Ă, rebeli, -e, adj. (Despre oameni; adesea substantivat) Care ia parte activă la o rebeliune, care îndeamnă la rebeliune; răzvrătit. ♦ Fig. (Despre păr) Care nu se aşază, nu stă pieptănat. ♦ Fig. (Despre boli) Care are aspect acut, care cedează greu la tratamentul medical, care se vindecă greu. – Din fr. rebelle, lat. rebellis, germ.
După cum se poate observa, nu o imagine şi nu moda te face rebel!  Nu devii aşa pentru că e la modă şi pentru că vrei şi tu să fii observat. Nu eşti rebel dacă îţi tai fusta, dacă îţi vopseşti părul, dacă te dai cu tone de dermatograf negru pe la ochi sau dacă te dai cu capul de pereţi pe muzica lui Pink, acasă, între patru pereţi, ca să nu te vadă nimeni ( a nu se înţelege greşit, îmi place Pink), “ca să fii feşăn”. Dacă o faci, fă-o pentru că simţi, nu pentru “ai văzut şi ţi-a plăcut”!
Rebeli au fost participanţii la protestele Kommunei 1, despre care am spus mai sus. Rebeli au fost cei care s-au opus războaielor. Rebeli au fost cei de la ’48, care au luptat pentru independenţă, bătuţii-de-soartă care îşi cereau drepturile, popoarele care doreau să iasă de sub asuprirea altora, femeile care voiau egalitate în drepturi cu bărbaţii, cei care şi-au deschis mintea şi au încetat a mai fi turme de oi, care au văzut răul din societate şi au încercat să-l îndrepte, cei care şi-au urmat inima şi propriile valori, care au avut curajul curajul să-şi strige sus şi tare nemulţumirile, tânărul timişorean care a protestat împotriva religiei, şi alţii care, în primul rand, AU GÂNDIT ŞI AU SIMŢIT! Oamenii ăştia n-au dat doi bani pe felul cum arătau, pe modă sau pe opinia altora despre ei. Ceea ce i-a făcut rebeli a fost modul lor de gândire.

Sustin din toată inima greva profesorilor sau a oricui o fi ea, pentru că este o formă de protest pentru apărarea drepturilor NATURALE ALE OMULUI!

Pace!

19 reacţii:

Anca G. spunea...

doi-zece, doi-zece...merge??? da, merge...

Anonim spunea...

foarte k lumea

Anonim spunea...

multumesc frumos...poate te voi ajuta si eu vreodata...:-* :X

Anca G. spunea...

n-ai pentru ce...sincer acuma...chiar n-ai!!!!

Stephen G. spunea...

Ce-aveti toti cu Blaxy Girls? Nu ca l-as inghiti prea mult pe Ionita, dar fetele (constantence d-ale mele, apropo :p ) sunt destul de simpatice pentru industria lu' Peste dominata de pseduo-talente. Cel putin solista are voce pe langa trupe gen sTrident, Sexxy sau Indigo.

Stres spunea...

recunoaste , sustii greva si pt ca nai chef de scoala :)) apropo ..cat despre partea cu trecutu peste...e imposibil . nu poti trece peste ,dar te obisnuiesti cu ideea . norocu` a dat sa fie a 2a oara cand am parte de o despartire dureroasa ... culmea , a ramas aceeasi fata . in fine ... i can`t say that i`m happy . but i just dont give a fuck .

Anonim spunea...

In primul rand felicitari pentru noul format care este simplu dar SUPERB! Parca simteam eu (k intotdeauna) ca voi pierde ceva important daca nu va citesc! De actualitate articolul, avand in vedere invazia de pseudotalente si fitosi/oase, de pe "piata" Va salut cu prietenie si tine.ti.o tot asa!

Anca G. spunea...

@Stephen,... păcat de vocea solistei...mi se pare că exagerează în a ne convinge că sunt rockeriţe prin machiaj şi stilul vestimentar (ce-i prea mult strică), dar n-am nimic cu ele...app, scrie, mă, şi tu "indiggo" cu doi de G, că doar îs două Gaiţe:)) vrei să se supere mama lu' Indigo? (eu abia am scăpat de coşmarurile cu ea urlând):))
@Stres, hai, mă, că recunosc:)) dar arată-mi mie pe unu care să aibă chef de şcoală...
@Ego, mersi:)

emokid spunea...

deci eu nu sunt deacord cu nr 6 :p te iei de 30stm >:P pt informarea ta :D ei nu sunt deloc promovati in romania si ei nici macar n-au un fan-club oficial in romana .:)

Anca G. spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anca G. spunea...

ău...m-am luat de 30stm? sry :-"
pai şi dacă n-au încă f-c oficial în romania, colega ta ce mai aşteaptă?;))

emokid spunea...

poi... ea chiar vroia sa inceapa doar ca :) singurica ii e rusine :D si eu ... nu ma omor .

Anca G. spunea...

îi ie ruşine să susţină trupa de care e obsedată? :)) pe-asta n-am mai auzit-o pana acum...

emokid spunea...

singura ... asa cum si tie ti-a fost rusine sa fondezi blogul singura :P

Anca G. spunea...

pai l-aş fi fondat...dar n-ar mai fi avut haz..mă bucur că l-am făcut amandouă pana la urma:*

Anonim spunea...

Nu s-a terminat deja moda cu rebede? :-o Am crezut ca am scapat deja de ei... ca sa vezi cat de "la moda" sunt :|

Anca G. spunea...

Deh..am vrea noi sa se termine...

Unknown spunea...

tare :)))) m-a facut sa rad :))))

Anca G. spunea...

mă bucur:)

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

La ce te gândeşti?