Snobism…by Sunetul-mai-tare

duminică, 24 august 2008

Locuieşti din departe de o biserică dar auzi în fiecare duminică slujba ca şi cum ţi-ar fi cântată la uşă?
Stai calm, nici nu ai “auzenii”, nici preotul nu e Pavarotti 2 ca să străbată mările şi tările cu vocea până la tine.
- So?
- E playback!
- De ce?!
- Pentru că le-le-le-lenea e mare şi pentru că trăim în România!
Şi pentru că nu mai impresionează pe nimeni numai vocea preotului, nişte oameni ingenioşi au găsit o soluţie practică pentru a atrage “fani” şi pentru a creşte popularitatea bisericii: clopotele cu gps.
        “In biserica Sfantul Mina din Bucuresti si in catedrala Reintregirii Neamului, din Alba Iulia, acest sistem functioneaza deja de cateva luni. Cele cinci clopote care vor fi montate in Dealul Patriarhiei sunt construite dupa o reteta secreta, pastrata timp de 14 generatii de o familie din Austria. Conducerea Patriarhiei a fost convinsa sa le cumpere, nu doar de traditie, ci si de tehnologia moderna.
        GPS-ul primeste ora exacta de la satelit, trimite informatia unui calculator, iar acesta pune in miscare niste motoare care vor bate clopotele. Pana acum motoarele erau pornite prin apasarea unor butoane, iar sistemul era gestionat de un electrician, care spera sa nu fie scos la pensie de noua tehnologie.
        In plus, calculatorul permite inregistrarea, memorarea si reproducerea a 1000 de melodii.” (informaţii preluate de pe site-ul Pro)
        Uitaţi, dragi credincioşi! Aici sunt banii dumneavoastră!
        Snobismul a atins în sfârşit cota maximă! Cum poţi tu, ca preot, să-i mai ceri ţaţei Stela, din Cucuieţii din Deal, care locuieşte într-o casă de doi metri pătraţi, bătrână şi bolnavă, cu o pensie de 60 de lei pe lună, care n-are nici ce mânca pentru că nu mai e în putere să-şi sape un cuib de fasole să mai vină la biserică, să se mai roage şi să mai şi lase bani când până şi tu, falsitură de om, iei credinţa în derâdere, aducând-o la stadiul de circ!
        Nu vreau să-ţi dau lecţii de morală, pentru că nu sunt în măsură şi pentru că o să-mi urm multe personae în cap cu postul ăsta, dar mi se pare josnic să mai chemi oamenii la biserică pentu a auzi nişte aparate! Şi mi se pare şi mai josnic să mai ceri şi bani de la săraci ca să-ţi iei tu playere de ultimă generaţie.
        Şi dacă tot am ajuns la SF-uri, nu vreţi să punem nişte bani să-I plătim unei feţe bisericeşti transportul cu naveta spaţială până la Doamne-Doamne şi înapoi? Haide, ţaţa Stela, că tu oricum mori şi n-ai ce face cu pensia.
        Lăsând gluma la o parte, ruşine! Ruşine că mai aveţi tupeul să priviţi în faţă oamenii care cred cu adevărat şi care trăiesc ca vai de ei pentru că voi i-aţi secătuit (şi aici mă refer şi la postul de televiziune şi radio al unei anume biserici din nordul Moldovei, şi la terenurile şi pădurile care se află în patrimoniul acestei instituţii, şi la luxul şi fastul în care trăiesc aşa-zişii slujitori ai Domnului, şi la aurul arătat ostentativ în biserici, şi la maşinile de ultimă fiţă pe care le-au dobândit cei care au ştiut să facă din credinţă o afacere extraordinară)!
        Mă bucur că sunt ateistă şi că nu e cazul să-mi crească tensiunea când vă văd, dar mă gândesc la oamenii ăia care numai viaţă nu trăiesc şi care tot vin şi dau bani pentru biserică…

11 reacţii:

emokid spunea...

merge ! chiar merge ! felicitari !( noi ) am rezolvat problema!

referitor la articol...nu mai ramane nimic de comentat,se stie foarte bine in ce tara traim .

deea spunea...

Vorba emokid-ului e Romania si lucrurile se pare ca nu se vor schimba in bine prea curand..din pacate.Foarte trist pentru noi,astia care mai gandim cat de cat :D:D:D

Anonim spunea...

exista clopote comandate de satelit la noi in Alba? nu stiam. da de fapt nu ma mir prea tare, ca am vazut popii circulandu-se pe-acolo cu Land-Rovere si Toyote LandCruiser.

eu cred in Dumnezeu, dar cred doar in el. nu in religie, nu in slujbe, nu in oameni care au puterea de a lua legatura cu el. cred ca Dumnezeu ne iubeste atunci cand ne depasim pe noi insine si avem intotdeauna intentii bune.

Anca G. spunea...

@Kid, sincer, chiar credeam că va trebui să ne luăm rămas-bun de la platforma blogspot:(
@Deea , speranţa more ultima...dar cred că trebuie să-i facem parastas...
@Andrei , le au de la duhul sfânt:)). Anyway, ar trebuie să fii mândru, cred că cei care cred dezinteresat şi nu ţin cont de farsele astea de slujbe şi tot tacâmul sunt pe cale de dispariţie (dovada sunt eu)

groparul intelectual spunea...

Nietzsche a zis "Dumnezeu a murit!". Eu zic ca n-a existat. Dumnezeu e atotputernic, atotstiitor dar are nevoie de banii nostri, ai vostri mai exact.
Religia ne invata ca daca gresesti, El te trimite intr-un loc in care o sa fii fiert in smoala....dar te iubeste.
Religia e manipulare, religia e sclavie. Uitati-va la Zeitgeist, e un film care abordeaza si tema asta printre altele.
Si nu e vorba de tara in care traim, la fel e peste tot. Oamenii se inchina la ceva ce nu exista din diverse motive, iar daca exista intr-adevar o forta suprema atunci ea clar nu este de felul in care religia o reprezinta.
PS: Pavarotti e mort de ceva vreme.:D

Unknown spunea...

Genial! Abia astept momentul cand slujba se va transmite prin intermediul unui webcam, painea si vinul se vor da prin e-mail sau livrare speciala la domiciliu, iar Apple va scoate o varianta speciala Iphone 3g pentru preoti pentru o mai buna vizualizare a pozelor de la parastas sau botez. Amin!

Anca G. spunea...

@Groparu, da,sunt zuză, mersi că mi-ai atras atenţia... sâracu...cred că sughită acu :))
@Mihai, îţi dai seama ce talent de antreprenor a avut ăla care a inventat credinţa? Desigur, el n-a şriut săracul ce bani aveau să iasă din asta câteva secole mai târziu...O afacere excelentă care nu va falimenta niciodată pentru că oricând se va găsi câte unu legat la ochi care va umbla ca un zombie sedat să dea bani pentru mântuire...

Unknown spunea...

Si mantuirea se obtine daruind lui Dumnezeu Ochiul Dracului. Ce poate fi mai frumos?

Ego spunea...

Buna. Interesant si realist post-ul tau, dar, eu cred ca nu este bine sa cadem in vreo extrema, nici de o parte, nici de alta, a situatiei. Este foarte adevarat, ca poate nici 10% din numarul total al preotilor, nu cred ceea ce ne predica noua, ca in caminele Seminarelor si Facultatilor de Teologie, au loc adevarate orgii sexualem si multe altele, dar nu trebuie generalizat. Cert este ca avem nevoie de o schimbare radicala, in mentalitatea si modul de actiune si raspuns al acestui popor. Cu prietenie...

Anca G. spunea...

@Mihai..nu întreba :)))
@Ego, nu intenţionez să cad în extreme. Eu personal nu cred (mi-am spus părerea despre credinţă), dar respect credinţa altora şi de asemenea respect şi preoţii care îşi fac datoria (deşi n-am participat niciodată la vreo slujbă, nu mă îndoiesc că există specialişti în profesia asta)

Ego spunea...

Hm, stai linistita, nici eu nu sunt vreun crestin practicant, desi recunosc o forta supranaturala care ne guverneaza. E bn ca nu esti extremista...:) App, nu lucrez la Germanos...:P Pe curand...

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

La ce te gândeşti?